פסוריאזיס והשפעתו על הריון

טיפול ואבחון פסוריאזיס זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז טיפול ואבחון פסוריאזיס!

צרו קשר לפתרונות במחלות עור ופסוריאזיס

פסוריאזיס (ספחת בעברית) היא מחלה עם בסיס דלקתי שהגורם לה אינו ידוע. המחלה משפיעה על נשים בגיל הפריון, ובדומה למספר מחלות דלקתיות נוספות היא נקשרה באופן שלילי להשפעותיה על תהליך ההיריון.

במקרים רבים המחלה מתפרצת בסמוך למאורעות מלחיצים המתרחשים בחיינו למשל, הריון. למרות שרבים חיים עם המחלה, נשים בהריון שחולות במחלה נמצאות בסיכון מוגבר לתחלואה במחלות סיסטמיות אחרות כגון סכרת, מחלות קרדיווסקולאריות ומחלות דלקתיות אחרות.

פסוריאזיס בהריון נקשר גם כן לשיעורים גבוהים יותר של דיכאון והשמנת יתר שתורמים למהלך הריון לא תקין.

הסברה הרווחת כיום היא שמדובר במחלה תורשתית בעל מרכיב גנטי (שלא אותר עד כה). הפגם הזה הוא שמוביל לפעילות הלקויה של המערכת החיסונית. הבסיס להופעת המראה העור המקושקש בחולים במחלה הוא התחלקות מהירה יותר של תאי העור (יותר מפי 20) בהשוואה לתאי עור רגילים. המנגנון לא ברור לחלוטין, ולכן לא ניתן למנוע את המחלה אלא רק לצמצם את תסמיניה.

השלכות הריוניות על האם בעת מחלת הפסוריאזיס

בנוסף להשפעות מחלת הפסוריאזיס על החולה, המרכיב הדלקתי של המחלה עשוי להוות גורם בעל השלכות שליליות על תהליך ההיריון כולו. המחלה מאופיינת בתהליך חיסוני שמשפיע לא רק על העור והמפרקים, אלא עלול להוביל להשפעה כלל מערכתית ובייחוד במקרים בהם המחלה סוערת וקשה יותר, כפי שניתן למדוד על ידי רמות של חומרים שונים בדם. מצבי דלקות נקשרו באופן שלילי בנוגע להשפעתם על תוצאות ההיריון דוגמת לידה טרם המועד ומשקל קטן של העובר. מחלות דלקתיות כרוניות נוספות נמצאו גם הן בעלי השפעה שלילית על ההריון.

במחקר רטרוספקטיבי שבוצע בארצות הברית, נבחנה ההשפעה של פסוריאזיס על סיבוכי הריון כמו לידה מוקדמת (לידה לפני שבוע 37) ומשקל לידה נמוך של העובר (נמוך מ – 2,500 גרם). נערכה השוואה בין הריונות אצל נשים החולות בפסוריאזיס להריונות אצל נשים ללא המחלה. בעוד שלא נרשמה עליה בסיבוכי הריון כמו פרה – אקלמפסיה, לידה קיסרית ואיבודי הריון ספונטניים, נרשמה עליה בשיעור כפול כמעט במספר הלידות המוקדמות ובלידות שבהן העובר נולד במשקל נמוך באופן משמעותי כמצוין.

הטיפול בפסוריאזיס במהלך ההריון

נתון בעייתי נוסף וידוע בהקשר למחלת הפסוריאזיס, הוא שטיפולים רבים במחלה עלולים לסכן את העובר ולכן יש להימנע מלהשתמש בהם בזמן ההריון. נכון להיום, כיוון שגורם המחלה אינו ידוע, אין טיפול שמביא להחלמה מלאה מהמחלה. המטרה העיקרית של הטיפול במחלה אם כן, היא הקלת סימני המחלה ושליטה ככל האפשר בביטוייה.

ההמלצה כיום היא לערב את הרופא המטפל בדבר כיום המחלה ואפשרויות ההתמודדות איתה גם במהלך ההריון. אפשרויות אלו, יש לציין, הן מוגבלות למדי, שכן טיפולים רבים נמצאו כבעלי פוטנציאל לגרימת נזק לעובר ואילו מידת השפעתם של טיפולים אחרים עדיין נותרה לא ברורה.

ראו גם: גורמים למחלה

כיצד מטפלים בפסוריאזיס בהריון?

כפי שהבנו, אפשרויות רבות לטיפול בפסוריאזיס לא מתאימות לביצוע בזמן ההיריון מאחר שעלולות לסכן את העובר. לכן, ההמלצה היא לטפל בפסוריאזיס לפני הכניסה להריון ולמזער את הצורך בטיפול במהלך ההיריון. עם זאת, ישנם מקרים בהם הפסוריאזיס מתפרץ רק במהלך ההיריון. אז כיצד מטפלים בפסוריאזיס בהריון? טיפול בפסוריאזיס בהריון מתבסס על טיפול מקומי ועל פוטותרפיה. כמובן שניתן לטפל גם על ידי טיפולים טבעיים בזמן ההיריון.  

 

טיפול מקומי

הדרך הראשונה לטיפול בפסוריאזיס בהריון הוא טיפול מקומי. טיפול מקומי הוא טיפול שמבססת על משחות ותכשירים שונים שניתן למרוח באופן מקומי על גבי נגעי הפסוריאזיס השונים. משחות אלה יכולות לכלול סטרואידים טופיקליים או דיטרנול. חשוב לשים לב שמקבלים משחות שניתן למרוח במהלך ההיריון. שימו לב שיש להימנע ממריחת קלציפוטריול (דייוונקס) במהלך ההיריון. אמנם במריחת כמויות קטנות לא מתרחשת ספיגה גדולה אך היצרן ממליץ שלא למרוח את החומר במהלך ההיריון. בנוסף יש להימנע ממריחת רטינואיד טופיקלי. השימוש בתכשירי העטרן לא חד משמעי בנוגע לסיכונים שבו וניסויים מראים כי כנראה ניתן להשתמש בתכשירים אלה בשליש השני והשלישי של ההיריון.

 

פוטותרפיה

עוד דרך לטיפול בפסוריאזיס בהריון היא פוטותרפיה. פוטותרפיה הוא שיטת טיפול על ידי קרינת UV. שיטה זו מאפשרת לטפל במחלות עור רבות לרבות פסוריאזיס, אטופיק דרמטיטיס, אורטיקריה ועוד. שיטת הטיפול בפוטותרפיה מוכרת כבר מספר שנים ונחשבת לשיטת טיפול יעילה ובטיחותית. קיימים מספר סוגים של פוטותרפיה בהם טיפול ב-UVB רחב טווח, טיפול UVB קצר טווח או טיפול PUVA. טיפולי UVB ארוכי וקצרי טווח נחשבים לבטוחים ומאפשרים טיפול בפסוריאזיס בהריון. ההמלצה היא להשתמש במסנני קרינה בפנים על מנת למנוע הופעת כמתי פיגמנטציה. לעומת זאת, הטיפול ב-PUVA הוא אסור בזמן ההיריון ואף לפני התעברות (גם אצל גברים).

 

טיפול טבעי

אחת הדרכים היעילות לטיפול בפסוריאזיס בהריון היא על ידי טיפולים טבעיים. טיפולים טבעיים מתבצעים על ידי דרכים שונים כאשר כולן מאפשרות להרגיע את תסמיני המחלה, לרבות בגירוד, להרגיע את העור ואף להשפיע על הנפש. מאחר שהנפש, לחצים נפשיים, טראומות וסטרס הם אחד הגורמים המרכזיים להתפתחות פסוריאזיס בהריון ובכלל, טיפולים אלה מסייעים במיוחד. ישנם מספר טיפולים טבעיים אפשריים-

  1.     דיקור סיני

דיקור סיני מסייע להרגעת העור ולזירוז ההחלמה מהמחלה. הדיקור כולל השפעה אנטי דלקתית שמאפשרת וויסות של מערכת החיסון והאטת קצב התחדשות התאים. בנוסף דיקור סיני מאפשר להרגיע את הנפש בצורה יעילה במיוחד.  

  1.     צמחי מרפא

צמחי מרפא הם צמחים ממינים שונים, שכוללים ערכים מרפאים. צמחים אלה יכולים להועיל לריפוי ואף למניעה של מחלות שונות. צמחי מרפא מאפשרים להזין את העור, להחדיר אליו לחות ולזרז את ההחלמה ממחלת הפסוריאזיס בהריון. כמו כן צמחים אלה יעניקו איזון גם לנפש.

  1.     משחות טבעיות

כמו שיטת הטיפול המקומי, ניתן לטפל בפסוריאזיס בהריון על ידי משחות טבעיות שמכילות רכיבים טבעיים ומתבססות על צמחים טבעיים. משחות אלה יסייעו בהורדת הקשקשים ובהוספת לחות לעור.

  1.     שינוי תזונתי

עוד דרך לטיפול טבעי בפסוריאזיס בהריון היא שינוי תזונתי. על ידי תזונה נכונה ניתן לטפל במגוון מצבים פיזיולוגיים ונפשיים כאחד. בדרך כלל יהיה צורך להימנע מאוכל מטוגן, אוכל חריף, אלכוהול, קפאין ומזונות מעובדים ותעשייתיים ולהוסיף ירקות ירוקים, עלים ואף תוספי תזונה שונים. 

 

רופא

המרכז טיפול ואבחון פסוריאזיס

המרכז טיפול ואבחון פסוריאזיס מתמחה במתן מידע בתחום טיפול ואבחון פסוריאזיס, כל מה שרציתם לדעת על טיפול ואבחון פסוריאזיס. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה:

072-3341176
פותוטרפיה
רוצים לשמוע על הפיתרון הכי טוב בעולם לפסוריאזיס? השאירו פרטים