חרדה חברתית – הסימפטום הלא מוכר של הפסוריאזיס

טיפול ואבחון פסוריאזיס זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז טיפול ואבחון פסוריאזיס!

צרו קשר לפתרונות במחלות עור ופסוריאזיס

חרדה חברתית - הסימפטום הלא מוכר של הפסוריאזיספסוריאזיס או ספחת בעברית היא מחלת עור דלקתית נפוצה ביותר שמשפיעה על עד 4% מהאוכלוסייה. היא מאופיינת באזורים מורמים על פני העור שיכולים להיות אדומים וסמוקים או בעלי מרקם שנראה כמו לקשקשים כסופים.

המחלה יכולה לערב את אזור הקרקפת, מרפקים, ברכיים, מותן והגב תחתון. במקרים נדירים יותר (סביב-10%) החולים יסבלו ממחלה לא טיפוסית שמתבטאת באזורים נוספים וסוגים אחרים של פגיעות בעור.

תסמינים לא עוריים ומחלות נלוות נפוצות

פרט לתסמיני העור של המחלה היא מלווה בתסמינים נוספים שאינם חיצוניים. היא הולכת יד ביד עם מחלות נוספות כגון דלקות פרקים, יתר שומנים בדם, יתר לחץ דם וסכרת. כמובן שלא כל מי שסובל מפסוריאזיס יסבול מכל המצבים הנלווים אך היא בהחלט מהווה גורם סיכון אליהם ביחד עם שאר גורמים הסיכון של המטופל (גנטיקה, אורח חיים וכו'). בנוסף, נפוץ שנלווים אליה מצבים נפשיים שעליהם ידובר במאמר זה.

מחיר חברתי לפסוריאזיס

מחקרים הוכיחו שלפסוריאזיס יש גם מחיר חברתי שמשפיע רבות על איכות חייו של החולה. בתור היותה מחלה שהביטוי הראשי שלה הוא על פני העור פעמים רבות היא גלויה לסביבה ומקשה על החולה לשמור על פרטיותו. לעיתים היא גם מובילה ליצירת סטיגמה על החולה עקב הבנה לקויה של מצבו והסיבה למחלתו.

הסטיגמות נובעות מבורות הציבור הרחב לגבי המחלה ומדעות קדומות ושגויות כמו לדוגמא ש"המחלה נובעת מהיגיינה לקויה". חולים הסובלים מספחת מדווחים על תחושות של בושה ודאגה וגם על שיש להם פחות אפשרויות תעסוקה. ישנם דיווחים שספחת פוגעת ביחסים הבין אישיים ובחיי המין של המטופל.

קשרי גומלין בין המצב הנפשי לפסוריאזיס

תשומת לב מרובה של החוקרים שעוסקים בספחת הוקדשה לקשר האדוק בין מצב המחלה לבין המצב הנפשי של המטופל. מצד אחד  היא גורמת דחק (סטרס) רב למטופלים עקב המחיר החברתי שלה והחשש מתגובות הסביבה ומצד שני דחק הוא גורם סיכון להחמרת הפסוריאזיס.

בעצם מתקיים מעגל רשע שבו דחק נגרם על ידי וגם גורם למחלה חמורה יותר. מעגל הרשע מהווה כר פורה להתפתחות הפרעות נפשיות נלוות. סקרים מראים שהפרעות חרדה, דכאון והתנהגות אובדנית יותר נפוצים אצל חול ספחת, כשמחקר שהתפרסם לאחרונה מצא כי קרוב ל-40 % מחולי הפסוריאזיס היו מדוכאים.

חרדה חברתית

חרדה חברתית היא החרדה ממצבים חברתיים שקשורים ביחסי גומלין עם אנשים אחרים. אחד ההסברים לתופעה הוא שחרדה חברתית היא חשש מוגזם מכך שאנשים אחרים יגבשו דעה שלילית עלייך. זהו מצב חודרני שיכול לגרום לתחושות פחד, לחץ וחרדה שמופיעות בהרבה תחומים של החיים.  חרדה יכולה להתבטא במגוון דרכים, חלקן יכולות לבלבל עם תחושות ומצבים אחרים.

היא יכולה לקבל ביטוי גופני שכולל דפיקות לב חזקות ומואצות, הזעה מרובה, כאבי בטן, חולשה בשרירים ויובש בפה. היא יכולה לקבל ביטוי נפשי שכולל תחושת עצבנות, פחד, תבהלה (פאניקה) ורצון להימלט למקום בטוח.

כתוצאה מהתחושות הקשות האלו רבים מהסובלים מחרדה חברתית בוחרים להימנע ממצבים שמערבים בני אדם אחרים ובעצם מתבודדים. כאמור מחקרים הראו רמות גבוהות יותר של חרדה וחרדה חברתית בפרט אצל חולי ספחת.

דרכי התמודדות

חשוב ביותר לציין שניתן להתמודד עם חרדה חברתית ועם חרדה חברתית שקשורה לפסוריאזיס בפרט. חשוב להתערב ולפנות לטיפול לא רק למען המצב הנפשי אלא גם בגלל שזה קשור למצב העורי ושניהם יכולים להשתפר אחרי טיפול בחרדה.

ישנן כל מיני טכניקות הרגעה עצמית וטיפולים קוגנטיבים שניתן לבצע אצל אנשי מקצוע שהוכשרו לכך. יש אפילו רופאי עור שמתמחים גם בצד הנפשי של מחלות העור.

חרדה חברתית
רופא

המרכז טיפול ואבחון פסוריאזיס

המרכז טיפול ואבחון פסוריאזיס מתמחה במתן מידע בתחום טיפול ואבחון פסוריאזיס, כל מה שרציתם לדעת על טיפול ואבחון פסוריאזיס. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה:

072-3341176
פותוטרפיה
רוצים לשמוע על הפיתרון הכי טוב בעולם לפסוריאזיס? השאירו פרטים